dilluns, 16 de maig del 2011

Notícies de Fukushima I (2)

Unes 17.000 persones protesten a Tòquio contra les centrals nuclears

Tòquio | 10/04/2011

Unes 17.000 persones van protestar ahir a Tòquio contra les centrals nuclears al crit de «No necessitem Fukushima», en referència a la crisi atòmica que va desencadenar el terratrèmol i posterior tsunami del 11 de març a Japó.
Els manifestants es van desplegar en diverses zones de la capital japonesa, entre elles la seu de Tòquio Electric Power (TEPCO), operadora de la central nuclear de Fukushima Dai-ichi, que té seriosos problemes en quatre dels seus sis reactors i emet radiació.
Segons la televisió NHK, unes 2.000 persones van marxar al matí convocades per vuit associacions antinuclears per demanar el tancament de totes les centrals que utilitzen combustible atòmic del Japó. 

Protesta 
A Koenji (al nord de la capital) es van congregar unes 15.000 persones a la tarda, segons el recompte realitzat per l'agència local Kyodo.
Segons han indicat participants, la marxa va ser convocada per internet amb l'objectiu de protestar contra l'energia nuclear en un ambient festiu, tot i acompanyats d'un cordó policial.
Els manifestants van cridar consignes per exigir el tancament de la central de Fukushima i a favor de les energies alternatives.Els representants de les associacions presents van demanar també el tancament de la planta de Hamaoka, a la província de Shizuoka, ja que consideren que corre un alt risc de patir un dany similar al de Fukushima Dai-ichi si és colpejada per un tsunami.

El terratrèmol de 9 graus de l'11 de març, del que demà es compleix un mes, va destrossar els generadors d'energia que refrigeraven els reactors de Fukushima, el que va provocar diverses explosions i emissions de radioactivitat.
D'altra banda, un treballador de TEPCO, companyia que gestiona la planta nuclear japonesa de Fukushima, va ser ingressat ahir en un hospital després emmalaltir per «excés de treball» mentre intervenia en les tasques d'extracció d'aigua radioactiva, segons ha informat avui l'empresa. El treballador, d'uns 30 anys va començar a sentir-se malament mentre estenia unes mànegues per extreure aigua altament radioactiva del reactor 2, on es creu que les barres de combustible nuclear s'han fos parcialment com a conseqüència dels danys provocats pel terratrèmol de grau 9 a l'escala de Richter i el posterior tsunami que el passat 11 de març van afectar a aquesta zona del Japó.


Per sota del límit
Segons TEPCO, l'operari, el nom del qual no s'ha donat a conèixer, es troba conscient i no mostra senyals de radioactivitat, tot i que es va exposar a una radiació de 4,84 milisievert, lleugerament per sota del límit de 5 milisievert designat per a aquest treball.
El treballador de la central portava vestit de protecció, guants, màscara i botes, de manera que es creu que el seu estat es deu a l'excés de treball.
Així mateix, els operaris van intentar ahir preparar un tanc on poder llançar l'aigua amb baixes concentracions de materials radioactius i deixar, el més aviat possible, d'abocar a l'Oceà Pacífic on fins ara es calcula que s'han vessat unes 9.000 tones.
Aquesta mesura, destinada a deixar espai dins l'edifici de turbines a l'aigua més contaminada, ha estat criticada pels pescadors de la zona i països veïns com Corea del Sud o la Xina.


Protestas

   

La protesta a Tòquio, convocada a través d'internet, va ser un èxit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada