divendres, 20 de maig del 2011

Central nuclear en el terratrèmol de Japó

Es va declarar un estat d'emergència a la central nuclear de Fukushima 1 de l'empresa Tòquio Electric Power, TEPCO, a causa de la falla dels sistemes de refrigeració de la piscina on s'emmagatzema el combustible nuclear gastat d'un delsreactor.
Es va informar en un primer moment que no hi havia fuites radiactives, però es van evacuar 3.000 habitants en un radi de 3 km del reactor.El combustible nuclear utilitzat es guarda en una piscina d'aigua que evita que la seva radiactivitat s'expandeixi a l'exterior. La piscina està connectada a un circuit de refrigeració per a extreure-hi calor, aprofitar-la i enviar-la també a la xarxa en forma d'electricitat. Aquest sistema funciona amb l'energia generada al reactor i té també un sistema alternatiu que funciona amb fuel. En espatllar-se el sistema de refrigeració, l'aigua s'anava escalfant i es va produir hidròlisi, que va fer baixar la quantitat d'aigua, amb la qual cosa aquesta s'escalfava més ràpidament, i va deixar anar hidrogen, que en estar en un edifici tancat hermèticament va fer pujar la pressió d'aquest.
La pressió va fer que els ions d'hidrogen explotessin, cosa per la qual es va decidir trencar l'edifici, així el vapor i l'hidrogen fugien lliurement a l'aire i no podria haver sobrepressió ni explossions. El combustible usat no cobert per l'aigua està en contacte amb l'aire i hi pot deixar anar radioactivitat. Els nivells de radiació a la cambra de control de la planta van ser de mil vegades per sobre dels nivells normals. I i en la porta de la planta es van trobar nivells vuit vegades superiors als normals. Hi ha la possibilitat d'una fusió del nucli. Després de l'explosió les autoritats confirmaren que els nivells de radiació havien disminuït. Més tard les autoritats donen una categoria de 4 en una escala de 7 a l'Escala Internacional d'Accidents Nuclears evacuant a més 45.000 persones i començant a distribuir iode no radioactiu per a intentant minvar el risc de càncer de tiroide a causa de la radiació, qualificant aquest incident com el més greu des de l'accident de Txernòbil. També va resultar danyat el sistema de refrigeració de les piscines de combustible gastat dels reactors I, II i IV de la central nuclear de Fukushima 2.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada