dimecres, 25 de maig del 2011

La central nuclear de Txernòvil

La Central elèctrica Nuclear, coneguda popularment com a central nuclear de Txernòbil, és una central nuclear que, en el moment de l'accident, disposava de quatre reactors nuclears de gran potència a tubs de força, RBMK, de moderna tecnologia, els quals havien començat la seva explotació entre 1977 i 1983 i cadascú dels quals tenia una potència elèctrica de mil megawatts.

Accident de Txernòvil.

L'accident de Txernòbil fou un accident nuclear, considerat el més greu de la història, ocorregut a la Central Nuclear de Txernòbil a Ucraïna el dissabte 26 d'abril de 1986.
És el primer accident nuclear que ha obtingut el nivell més alt a l'Escala internacional d'accidents nuclears. 
Es va produir l'explosió de l'hidrogen acumulat dins del nucli pel sobreescalfament, durant una prova en la qual se simulava un tall de subministrament elèctric.

Conseqüències

Una de les conseqüències de la catàstrofe de Chernóbil fou l'absorció per l'organisme de milers de persones de grans quantitats de Iode-131 i cesi-137. El Iode-131, encara que té una vida curta, s'acumula a la glàndula tiroides, causant hipertiroidismo i càncer, sobre tot en els nens. El cesi-137 té una vida mitja de 30 anys, per tal cosa que els seus efectes encara es noten.




Seqüeles
Les seqüeles de Chernóbil perduraran durant varies generacions.
Segons la OMS (Organizació Mundial de la Salut) en 1995 el càncer de tiroides a Bielorússia era 285 veces més freqüent que abans de la catàstrofe, i les enfermetats de tot tipus, a Ucranïa eren un 30% superiors a lo normal, degut al debilitament del sistema immunològic causat per las radiacions. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada