divendres, 20 de maig del 2011

L'energia eòlica

Prop del 2% d'energia que arriba del Sol a la Terra es transforma en energia cinètica de l'aire en 
moviment, és a dir vent, a l'atmosfera. Un 35% d'aquesta energia, dissipada, es troba a la capa atmosfèrica situada a un quilòmetre del terra. L'energia eòlica és l'energia obtinguda mitjançant la utilització d'aquesta energia mecànica, generada pels corrents d'aire que es desplaça a causa de les diferències locals de pressió.
El vent s'ha fet servir des d'antic per moure les aspes dels molins, i a l'actualitat s'utilitza a més per a moure aerogeneradors, que no són més que molins que mouen una turbina d'eix horitzontal, connectada a un generador que produeix energia elèctrica. Els aerogeneradors poden agrupar-se en parcs eòlics. N'hi ha a terra ferma i també sobre plataformes fondejades en la mar. També hi ha altres tipus d'aeroturbines, que poden ser d'eix vertical, amb dues pales, multipales, amb rotor a sotavent i de diferents mides; d'ús individual a grans instal·lacions que generen electricitat a gran escala.
És un tipus d'energia renovable ja que té l'origen en processos atmosfèrics deguts a l'energia que arriba a la Terra procedent del Sol. 

 És una energia neta ja que no produeix emissions atmosfèriques ni residus contaminants.

 No requereix una combustió que produeixi diòxid de carboni (CO2), de manera que no contribueix a l'increment de l'efecte hivernacle ni al canvi climàtic. 

Pot instal.lar-se a espais no aptes per a altres fins, per exemple en zones desèrtiques, properes a la costa, en vessants àrides i molt empinades per ser cultivables.
 
Crea un elevat nombre de llocs de treball a les plantes d'acoblament i les zones d'instal·lació.

 
La seva instal lació és ràpida, entre 4 mesos i 9 mesos
.
 
La seva utilització combinada amb altres tipus d'energia, habitualment la solar, permet l'autoalimentació d'habitatges, acabant així amb la necessitat de connectar-se a xarxes de subministrament.

 
La situació actual permet cobrir la demanda d'energia a Espanya un 30% a causa de la múltiple situació dels parcs eòlics sobre el territori, compensant la baixa producció d'uns per manca de vent amb l'alta producció a les zones de vent.


  •   No
Per a evacuar l'electricitat produïda per cada parc eòlic (que solen estar situats a més a paratges naturals aïllats) és necessari construir unes línies d'alta tensió.

És necessari suplir les baixades de tensió eòliques instantàniament (augmentant la producció de les centrals tèrmiques), ja que si no es fa així es produirien, i de fet es produeixen, caigudes generalitzades de la llum per la baixa tensió.
Les proteccions dels aerogeneradors amb motor de gàbia d'esquirol es desconnecten de la xarxa per a evitar ser malmesos i, per tant, provoquen noves pertorbacions a la xarxa. 
         
Necessitat d'una velocitat mínima del vent per a poder moure les aspes.
       
Si el vent augmenta just el necessari per sobrepassar les especificacions del molí, és obligatori desconnectar aquest circuit de la xarxa o canviar la inclinació de les aspes per tal que deixen de girar.

Al començament de la seva instal·lació, les zones seleccionades per a això van coincidir amb les rutes de les aus migratòries, o zones on les aus aprofitaven vents de vessant, el que fa que entrin en conflicte els aerogeneradors amb aus i ratpenats.




L'impacte al paisatge és molt important. Produeixen l'anomenat “efecte discoteca”: el sol és darrere dels molins i les ombres de les aspes es projecten amb regularitat sobre jardins i finestres.
















L'apertura de pistes i la presència d'operaris als parcs eòlics fa que la presència humana sigui constant a llocs fins ara poc transitats, la qual cosa també afecta a la fauna.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada